M-am imprietenit cu bautura asta de un portocaliu viu, de cand am zarit-o prima data la terasele din Viena. La fiecare masuta se servea in pahar de vin o bautura portocalie cu o felie de portocala pe marginea paharului, usor, dar foarte usor, spumoasa. Ce-o fi oare? De ce toata lumea serveste bautura asta? Oare o fi atat de speciala? Ca sa-mi potolesc curiozitatea si pofta, evident, m-am asezat si eu la o terasa pe o straduta ingusta cu cladiri vechi si un ghiveci micut de tot, tare frumusel, pe masuta. Am rasfoit in graba meniul, cuprinsa de o curiozitate de nestavalit, si am gasit raspunsul la pagina a treia! Era acolo! Uau, in sfarsit o sa gust si eu din bautura asta ce parea magica si care a cucerit turistii complet si irevocabil, denumita: Aperol Spritz! Am inteles atunci: in zilele toride de vara era perfecta, iubitorii de bitter si vin se pot atasa foarte usor de aceasta bautura. E fina, e racoroasa, e gustoasa, te prinde repede si vei reveni la ea caci nu se uita usor. Ca sa nu plec gustand doar un pahar si sa stau sa tanjesc dupa ea cand ajungeam acasa, am intrat intr-o alimentara si mi-am cumparat o sticla. Caci uitasem sa mentionez dar pe vremea aceea, la noi nu era inca pe val. Ulterior am regasit-o si in Italia, la Trieste si in Croatia, pe semne ca deja circula prin toata Europa. Uneori cand ma palea pofta de Aperol, o chemam pe prietena mea Ioana in povesti in timp ce ne rasfatam cu un pahar, cu mult suc de portocale ca sa nu fie prea tare. Asa ca, Ioana, acest pahar este in cinstea ta, de Ziua Femeii! Sa fii sanatoasa si spirituala cum stii tu sa fii mereu!
Ta-naaa, si acum vestita reteta. Insa intai de toate sa vedem de unde provine. Aperol este un aperitiv originar din Italia produs prima data de firma Barbieri in anul 1919, dar a devenit de succes abia dupa al Doilea Razboi Mondial. In momentul de fata este produsa de firma Campari. Asa se explica oare si gustul asemanator cu bautura cu acelasi nume? Totusi Aperolul are un continut de alcool de 11% - mai putin de jumatate fata de Campari, ambele avand insa acelasi continut de zahar. Ingredientele contin printre altele, portocala (bitter), gentiana, rubarba si chinina. Exista mai multe retete de preparare a Aperolului, insa cea mai populara este cea pe care o folosesc si eu, doar concentratia de alcool pe care o folosesc difera si adaosul de suc de portocale. Vestea buna este ca acum se gaseste si in meniurile restaurantelor din Romania.
Ingrediente:
- 50 ml Aperol;
- 40 ml vin alb sec;
- zeama de la o portocala mica stoarsa;
- 30 ml apa minerala;
- cu sau fara cuburi de gheata.
Preparare: Turnati Aperolul in paharul de vin, apoi adaugati vinul, sucul de portocale si la final apa minerala si cuburile de gheata daca le agreati. Se poate si fara, e superba oricum. Se serveste cu multa voie buna, si praline condimentate absolut delicioase.
Femeilor, fetelor, mamelor, surorilor, prietenelor, sotiilor, doamnelor, domnisoarelor, va doresc o zi speciala in care sa fiti rasfatate fiecare asa cum va place cel mai tare, fiindca in aceasta zi o meritati din plin!
Femeilor, fetelor, mamelor, surorilor, prietenelor, sotiilor, doamnelor, domnisoarelor, va doresc o zi speciala in care sa fiti rasfatate fiecare asa cum va place cel mai tare, fiindca in aceasta zi o meritati din plin!
La multi ani Daciana si o primavara minunata.Pup!
RăspundețiȘtergereMinunata arata, si ce prezentare! Mai ca m-ai facut curioasa sa incerc si eu ;) Te pup si-ti urez un calduros 'La multi ani'!!
RăspundețiȘtergereLa multi ani, o zi frumoasa! :*
RăspundețiȘtergereLa multi ani si tie!
RăspundețiȘtergere