miercuri, 6 martie 2013

Amestec de condimente mediteraneene


Una din obiectivele mele in ce priveste blogul, a fost sa postez cat mai multe retete si sa ofer informatii utile despre condimente si ierburi. In cadrul postarilor mele, am inserat o mini-rubrica, denumita generic "Stiati ca" unde am insirat cateva randuri despre mirodeniile pe care le-am folosit in reteta respectiva. Insa in mod special, am hotarat sa dedic un capitol separat pentru condimente in care voi cuprinde amestecuri de mirodenii, intrebuintarile lor, uleiuri aromate, si multe alte retete inedite care vor include o gama variata de condimente si ierburi din toate colturile lumii, tocmai pentru a va face cunoscute diversitatea de produse din acest domeniu si modul lor de utilizare in preparatele noastre. De curand au aparut si la noi, o serie intreaga de condimente, mai mult sau mai putin cunoscute, mai multe necunoscute ce-i drept, pentru ca despre existenta multora nu am stiut pana acum cativa ani, tocmai de aceea intentionez sa aprofundez subiectul si sa invatam impreuna provenienta, utilitatea si modul cum se combina cu alimentele.

 

Incep azi cu o reteta de amestecuri de condimente mediteraneene, as zice simpla si accesibila ca si componenta, deoarece cuprinde ierburi si mirodenii folosite in mod uzual in preparatele de zi cu zi insa mai mult sau putin individual. Citeam intr-una din multele carti pe care le detin in biblioteca mea despre mirodenii, cu titlul "Dieta Mediteraneana" de Myrsini Lambraki, ca plantele aromatice sunt sursa de viata pentru majoritatea preparatelor culinare, dand gust dar si marind valoarea nutritiva a mancarii. De asemenea, sunt atat de multilaterale incat pot transforma preparatele noastre. Pentru bucataria greaca regele plantelor aromatice este oregano, apoi cimbrul, menta si rozmarinul. Pentru bucataria italiana, favoritele sunt busuiocul, salvia si maghiranul. Englezii prefera menta, in timp ce francezii prefera cimbrul si dafinul. Planta favorita a spaniolilor si marocanilor este sofranul. Grecii presara oregano pe peste, carne fripta, branza feta si chiftelute din carne. Tot ei folosesc la infuzii o multime de plante salbatice care in bucataria internationala se folosesc drept condimente.


Ingrediente pentru amestec:
- piper negru boabe;
- oregano uscat;
- busuioc uscat;
- rozmarin uscat;
- cimbru uscat;
- menta uscata;
- sare de mare/ fleur de sel;
- frunze de lime;
- foi de dafin;
- salvie;
- chimen (optional).



Utilizare:

Toate ierburile si condimentele se amesteca si se pastreaza intr-un recipient inchis ermetic intr-un loc ferit de lumina. Dafinul se macina cu rasnita in cazul in care aveti frunzele intregi. Chimenul se macina si acesta pana se obtine un praf si se include in mix. Amestecul meditereanean sau grecesc se poate folosi la asezonarea carnii de pui, a cartofilor, in orez, la paste, carne de miel. Patru dintre aceste condimente fac parte din amestecul "Herbs de Provence", respectiv: rozmarinul, cimbrul, maghiranul si dafinul.
Despre majoritatea dintre ingredientele amestecului mediteranean, am povestit pe scurt la rubrica "Stiati ca" in diferite postari, insa pe indelete vor urma si alte informatii utile despre modul de folosire, conservare, pastrare si combinare a condimentelor si ierburilor.
Ca si punct comun, busuiocul, cimbrul, dafinul, maghiranul, oregano, patrunjelul, rozmarinul se asorteaza toate cu cartofii prajiti sau la cuptor, in sufleu sau in salata.
Amestecul poate fi folosit si in salata (Ceasar, dar nu numai) ca si dressing amestecat cu iaurt.

Nota: scortisoara are doar rol decorativ, nu face parte din amestecul de condimente. 








Pana la urmatoarea lectie despre mirodenii, aromatizati-va preparatele cu condimente mediteraneene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Asterneti aici sugestii si pareri