duminică, 1 decembrie 2013

Risotto de rosii cu tofu grill


Si uite asa am ajuns cu succes la al 4-lea sortiment de risotto preparat (cu ciuperci, cu spanac, cu leurda si acum cu rosii), toate au avut acelasi succes rasunator si am hotarat ca orez simplu nu voi mai gati cata vreme pot sa prepar risotto cu unt si parmezan, nu mai e loc de orez fiert pur si simplu pentru ca este incomensurabil si incontestabil mai gustos, mai aromat, mai consistent si evident mai condimentat.
Dintre tehnicile de preparare ale unui risotto, cel mai mult mi-a placut cel descris de Andra. In linii mari, am respectat pasii enumerati la descrierea retetei de risotto cu ciuperci si leurda.
Am constatat cu tristete ca in restaurantele de la noi, bucatarii nu prea stiu sau cel putin nu respecta reteta originala si se gasesc sa denumeasca risotto, un orez fiert in apa multa, ceea ce mi se pare total eronat pentru ca te astepti sa mananci exact ceea ce scrie, pe cand in realitate ii platesti doar pretul piperat dar preparatul nu se aseamana nici pe departe cu denumirea.

Dar sa revenim la reteta de fata. Cu mandrie afirm ca tofu, a fost cireasa de pe tort, ad literam, caci se afla exact in varful preparatului, unde isi merita de altfel locul pentru ca tofu grill este absolut genial si incredibil de gustos, pot sa confirme aici un neiubitor de soia cum este sotul meu care a fost deosebit de incantat de aroma branzei tofu.
Si pentru ca am tot promis ca voi reveni la preparate la pahar, am gasit extrem de potrivit sa consum si sa prezint acest preparat in pahar. Nemaiponenit de bun a fost! Merita incercat, desi procesul de pregatire pare mai durabil, chiar nu este, adica nu va ia mai mult timp decat sa preparati niste cartofi pireu cu snitel si va asigur ca este cel putin la fel de consistent, insa cu certitudine mai gustos.
Dar ca sa nu va mai tin in suspans trec repejor la descrierea retetei in cea mai scurta dar in acelasi timp concisa forma posibila:


Ingrediente:
- 250 grame orez;
- 25 ml ulei de masline sau de sofranel;
- 550-600 ml pireu de rosii cherry sau bulion;
-  1 lingurita sare de mare;
- piper dupa gust;
- 20 grame rosii uscate;
- 50 grame parmezan ras;
- 65 grame unt taiat cubulete;
- 25 ml vin alb;
- 2 catei usturoi;
- piper;
- o ceapa rosie;
- 150 grame branza tofu taiata cubulete + 2 linguri unt de cocos pentru prajit + busuioc pentru decor.


Mod de pregatire:

1. Intr-o oala se toarna ulei peste care se adauga orezul. Se lasa la calit pentru 5 minute, amestecand din cand in cand, la foc mic.
2. Se adauga sare, ceapa rosie taiata marunt si rosiile uscate. Se amesteca.
3. Dupa alte 5 minute se adauga vinul si zeama de rosii. Respectiv, se foloseste fie bulion, fie rosii cherry fierte in putina apa ca sa poata fi usor decojite, dupa care se pun in blender si se obtine un suc/pireu. Eu am folosit o mare parte bulion si o parte zeama de la rosiile cherry (aproximativ 14-15 rosii blenduite). Deoarece regula spune ca lichidul folosit (in alte cazuri supa de legume) trebuie sa fie calda, sucul de rosii poate fi usor incalzit.
4. Sucul de rosii se adauga treptat, cate un polonic, apoi se amesteca si abia cand s-a incorporat se adauga urmatorul polonic. Procesul de fierbere al orezului trebuie sa dureze in jur de 20 de minute, depinde si de tipul de orez, ideal la risotto este arborio. Daca gustand constatati ca bobul de orez este putin tare, nu este cazul sa disperati, este risotto, nu orez fiert si oricum consistenta cremoasa o va capata odata cu adaugarea untului si a parmezanului. Daca este nevoie se poate suplimenta cantitatea de suc de rosii, important este ca risotto sa nu fie uscat.
5. Asadar, se adauga parmezan ras si cubulete de unt puse treptat, doar cate un cubulet.
6. Se pune capacul si se lasa acoperit pana se pregateste tofu grill.
7. Intr-o tigaie se adauga unt de cocos.
8. Dupa ce s-a topit ulntul, se adauga branza tofu taiata cubulete. Eu am folosit tofu cu chimen, care i-a dat o aroma si mai buna.
9. Se prajesc pe fiecare parte un minut, doua pana isi schimba culoarea.
10. Se pregateste un pahar nu foarte inalt, se pun 3-4 linguri risotto, se orneaza cu tofu prajit si busuioc.
11. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.


Pentru cei care doresc sa serveasca risotto in bol:



Eu prajind tofu:


Have a cup of cherry risotto with tofu grill!

4 comentarii:

  1. ce frumos ai prezentat reteta! aprecie tare mult retetele tale sanatoase, sa stii! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Daria, ma bucur ca esti prin zona si ca apreciezi postarile mele ;). Te mai astept, luna aceasta mai am cateva surprize ;)

      Ștergere
  2. My dear,
    ce frumos e risotto-ul tau cu rosii!
    Ma bucur ca ti-au fost de folos indicatiile mele, te pup fata draga! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Andra, ma bucur ca "ai pasit" pe la mine si te mai asptept. Retetele tale sunt o incantare, deci o sa le mai vizitez ;).

      Ștergere

Asterneti aici sugestii si pareri