De cand nu am mai fost in Turcia, am uitat cat de intensa, aromata si perfecta era cafeaua turceasca. Cum as putea sa postez o cafea fara sa o condimentez putin? Asa ca ma asez frumusel in fata laptopului si incep sa va astern povestea cafelei turcesti de care m-am atasat de prima data cand am savurat-o.
Cafeaua turceasca este o metoda de a prepara cafeaua, nu un sortiment de cafea. Boabele de cafea prajite si macinate foarte fin se pun la fiert intr-o oala (cezve), cu o lingura sau doua de zahar, dupa care se toarna intr-o ceasca si se lasa sa stea pana cand zatul se lasa pe fundul cestii. Aceasta metoda de a servi cafeaua este specifica Orientului Mijlociu, Africii de Nord, zonei Caucaz, Balcani si Europa de Est.
In Romania, se numeste cafea neagra, cafea cu caimac sau cafea la ibric. In Dobrogea, se prepara intr-un cazan de cupru umplut cu nisip, numit "cafea la nisip".
In Turcia, exista o traditie ce face parte din ritualul nuptial, cand parintii mirelui vin sa ceara mana miresei, viitoarea mireasa trebuie sa pregateasca cafea turceasca, iar in cana viitorului mire pune sare in loc de zahar. In cazul in care mirele consuma cafeaua fara vreun semn de protest, inseamna ca a trecut cu succes testul la care a fost supus.
Cafeaua turceasca aromata cu cardamon se consuma uneori in amestec cu alte condimente precum scortisoara, cuisoara sau coriandru. Zaharul se poate inlocui cu melasa sau miere pentru a atenua gustul amar al cardamonului.
Cafeaua turceasca aromata cu cardamon se consuma uneori in amestec cu alte condimente precum scortisoara, cuisoara sau coriandru. Zaharul se poate inlocui cu melasa sau miere pentru a atenua gustul amar al cardamonului.
Cafeaua turceasa trebuie sa aiba neaparat spuma ca sa fie adevarata, stiu ca a mea nu are insa pana am terminat set-up-ul s-a dus si spuma. Zaharul se foloseste in timpul fierberii pentru a evita folosirea linguritei in timpul servirii. Nu se consuma cu lapte.
Asadar, va invit la o ceasca de cafea aromata cu cardamon pe care sa o pregatiti urmand pasii astfel:
Ingrediente:
- 2 linguri cafea macinata;
- 1-2 linguri de zahar brut;
- semintele dintr-o pastaie de cardamon;
- o cana de apa.
Mod de pregatire:
1. Ibricul se pune pe aragaz la foc mic, se adauga zaharul si apa si se lasa la fiert pana da in clocot.
2. Se retrage de pe foc si se adauga cafeaua si semintele de cardamon.
3. Se pun din nou pe foc si se lasa pana cand da in clocot. Se retrage de pe foc cand face spuma.
4. Se ia de pe foc, se lasa un minut deoparte si apoi se pune iar pe foc pana iar da in clocot. Procesul se repeta de 2-3 ori pana se formeaza spuma.
5. Cu o lingurita se aduna spuma si se pune in ceasca. Se toarna cafeaua in ceasca si se lasa deoparte pentru cateva minute ca sa se depuna zatul pe fundul cestii.
Enjoy the turkish coffee with delicious turkish delight!
Have a spice coffee with cardamon.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Asterneti aici sugestii si pareri