miercuri, 9 octombrie 2013

Burrito cu legume


Gradina abunda de legume gustoase, varza, cartofi, castraveti, rosii multe, dovlecei, toate proaspat culese. Mi-a fost un dor nebun sa bucataresc ceva specialitati internationale, sa dau iama in colectia imbelsugata de condimente, iar legumele insirate se potriveau prea bine cu un preparat mexican. Varietatea de ciuperci este indestulatoare, de unde rezulta ca o lipie indesata cu legume de tot soiul, este mai mult decat perfecta pentru familia mea. Nu sunt experta in bucatarii internationale, catusi de putin, insa prospetimea legumelor si aroma umpluturii intrunita intr-o singura farfurie, intr-un buchet de legume la tigaie, au facut deliciul acestui burrito.
Despre burrito, domnul Google ne spune ca este o lipie din faina de grau pliata in forma cilindrica consumata cu diverse umpluturi din legume si/ sau carne. Burrito in stil mexican in general contine orez simplu, fasole, salata verde (aici eu am facut exceptie pentru ca am inlocuit salata cu varza), salsa, carne, ardei iute, rosii, ciuperci, dovlecei, guacamole, smantana. Deci am fost foarte aproape.


Ingrediente:
- lipie din comert sau homemade;
- 60 grame fasole Mung;
- 100 grame ciuperci ghebe;
- 1 ardei gras rosu;
- 1 ceapa alba mare;
- 1 rosie mare;
-  1 dovlecel;
- 1/4 capatana varza alba;
- ulei de masline;
- boia de ardei;
- curry;
- sare de mare;
- piper;
- busuioc proaspat;
- 2-3 linguri porumb din conserva (stiu ca este un ingredient crucial in preparatele mexicane, insa eu rareori il includ in mancaruri deorece nu are cine stie ce valoare nutritionala. Majoritatea dietelor exclud consumul porumbului, putinele il recomanda ca ar eficient in curele de slabire, in fine... your choice, eu n-am folosit);
- guacamole: avocado, lamaie/ lime, smantana/ iaurt, parmezan, piper, sare.
- sos tzatziki: castraveti, smantana/ iaurt, sare, piper, marar/ busuioc.


Mod de pregatire:

1. Incepem cu umplutura pentru lipie: fasolea se lasa peste noapte in apa. Se fierbe mult mai repede si se pregateste concomitent cu restul ingredientelor.
2. Se curata ceapa marunt si se caleste in ulei de masline pana devine transparenta, nu galbuie, nu maronie.
3. Legumele (dovleceii curatati de coaja, taiata cubulete, rosia taiata cubulete, ardeiul taiat cubulete, ciupercile curatate si spalate bine in apa multa) se adauga peste ceapa. Varza se poate consuma fie proaspata, fie taiata marunt si adaugata in tigaie peste legume. Ciupercile dupa ce se spala in apa multa, se taie din codita celor mai mari deoarece sunt mai lemnoase.
4. Se adauga fasolea scursa de apa. Totul se lasa la fiert pentru 10 minute sub capac.
5. Se pune capacul deoparte si se mai lasa pe foc inca 10 minute pana se mai evapora lichidul lasat de legume dar nu de tot.
6. Se condimenteaza cu boia, sare, piper, chili, curry.
7. Lipiile se pun intr-o tigaie incalzita cu ulei de masline si se lasa un minut pe fiecare parte, nu mai mult pentru ca se intaresc si crapa la impaturire.
8. Se adauga umplutura, sosul, se impaturesc si se servesc calde.


Daca aveti chef, prajiti la cuptor niste cartofi si fac pariu ca nu mai tanjiti dupa sharoma de la colt...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Asterneti aici sugestii si pareri