marți, 21 mai 2013

Gomboc (galuste) din malai cu capsuni


Sezonul capsunilor este cel mai bine primit, prevesteste o primavara calda cand vara se aproprie cu pasi repezi, cand totul este inflorit, cand legumele si fructele proaspete de gradina revin in prim-plan, cand totul e zen si culoare si soare. 
In copilarie ne bucuram cel mai tare cand aveam la felul doi galuste cu prune sau cu branza de vaci si singura data cand ceream portie dubla.
Daca tot sunt pusa pe revolutionat preparate traditionale, am folosit malai in loc de gris sau faina si pentru ca suntem in plin sezon de capsuni, am profitat sa-mi indulcesc desertul cu ele.
Reteta participa si la proiectul Dulce Romanie, gazduit in luna mai de Cornelia.

Ingrediente pentru galuste:
- 500 ml iaurt grecesc;
- 75 grame zahar brun;
- 150 grame faina de malai;
- 1/2 lingurita praf de scortisoara;
- 1/2 lingurita esenta de vanilie.


Pentru umplutura avem nevoie de:
- 1 lingurita de unt;
- 8-10 capsuni de marime medie.

Pentru sos/ glazura folosim:
- 200 grame capsuni (sau 6 capsuni mari);
- 1-2 linguri miere;
- 1 lingurita praf de ghimbir.


Mod de pregatire:
1.  Intr-o craticioara turnam iaurtul cu zaharul si lasam sa dea in clocot, la foc mic, amestecand continuu.
2. Se adauga treptat malaiul, amestecand sa nu se formeze cocoloase.
3. Se amesteca pana cand malaiul s-a fiert, dupa care se adauga scortisoara si esenta de vanilie.
4. Se lasa putin la racit, timp in care ne ocupam de caspuni.
5. Untul se topeste in tigaie si se adauga capsunii intregi (curatati, spalati si stersi in prelabil) care se dau pentru un minut-doua prin unt.
6. Din malai se formeaza galuste intre palmele umezite cu apa, dupa care se insereaza cate o capsuna si se revine la forma rotunda.
7. Pentru glazura: capsunii se curata, se spala, se sterg si se taie marunt. Se adauga mierea si praful de ghimbir si se amesteca. Pana la servire sosul se pastreaza la frigider.
8. In momentul servirii, deasupra galustelor se pun cate 2-3 linguri din sos (glazura).




Have a nice strawberry dessert!

2 comentarii:

Asterneti aici sugestii si pareri