miercuri, 26 decembrie 2012

Tarta cu crusta de mac, crema de mascarpone si bezea


Pentru ca este iarna, suntem in plina sarbatoare si e frig si zapada afara, si e cel mai bun moment sa devoram arome de portocale, scortisoara, cuisoare, mere si vin fiert cu aroma de Craciun, m-am gandit sa pregatesc un desert care sa-mi potoleasca pofta de parfum de sarbatoare asa ca am imbinat mai multe arome intr-un desert zic eu nu foarte complicat desi la prima vedere ar putea parea, iar "cireasa de pe tort" este bezeaua decorata in culorile sarbatorii. As adauga si faptul ca umplutura asta imbietoare de mere impreuna cu crema de mascarpone si crusta de mac, fac din acest desert un deliciu de nerefuzat si de savurat langa un pahar de vin fiert sau un ceai fierbinte de iasomie sau de fructe de padure...
Cu aceeasi ocazie, profit sa-mi anunt participarea la proiectul Dulce Romanie initiat de Mihaela @ De prin lume adunate, iar Provocarea Lunii Decembrie gazduita in aceasta luna este de Foodie Family a carui subiect este pentru aceasta luna, bineinteles bezeaua. Marturisesc ca m-a incantat la maxim tema aleasa pentru ca demult pun la cale sa pregatesc un desert cu bezea si mai am multe planuri in acest sens.



Ingrediente pentru crusta - 6 forme mini-tarte:
- 188 grame faina alba;
- 1 ou mare de casa;
- un praf de sare;
- coaja de la o portocala;
- 100 grame unt nesarat la temperatura camerei;
- 80 grame zahar brun;
- 15 grame mac macinat;
- 1 lingura apa rece.

Ingrediente pentru umplutura de mere:
- 3 mere curatate de coaja si taiate felii;
- 1 kaki;
- 50 grame zahar brun sau alb;
- 30 grame zahar muscovado;
- 1 lingurita scortisoara;
- un praf de sare;
- 1/4 lingurita nucsoara;
- 2 lingurite pline amidon de porumb (optional);
- zeama de la o jumatate de lamaie.

Ingrediente pentru crema de mascarpone:
- 200 grame mascarpone;
- 1 lingura rasa zahar pudra;
- coaja de la o portocala;
- 1 lingurita amestec de condimente pentru turta dulce (scortisoara, cuisoare, ienibahar si/sau cardamon).


Ingrediente pentru bezea:
- 2 albusuri de oua de casa proaspete;
- 1/2 lingurita de sare;
- 120 grame zahar pudra;
- 1/4 lingurita cream of tartar;
- 1 lingurita otet alb.

Mod de pregatire:
Pentru crusta de mac: Amestecati intr-un bol faina cu sarea si macul. Separat amestecati oul cu zaharul si untul topit pana la omogenizare, iar la final adaugati coaja de portocale si o lingura de apa rece si continuati sa amestecati. Se lasa alautul la frigider pentru 15-20 de minute. Asezati apoi aluatul pentru crusta in formele de mini-tarta. Am folosit forme cu diametru de 10 cm. N-a fost nevoie sa ung formele cu unt deoarece s-au putut extrage tartele cu usurinta dupa coacere. Asezati blatul in tarte cu mana si modelati dupa forma. Coaceti la 180 de grade pentru 20-25 de minute. Cu furculita intepati aluatul pe alocuri.

Pentru umplutura de mere: Taiati merele felii, nu foarte subtiri, cam jumatate de centimetru si la fel procedati si cu kaki. Puneti merele si kaki intr-o tigaie sau o oala cu capac, la foc mic si turnati peste zaharul, praful de sare, scortisoara, nucsoara si amidonul. Amestecati din cand in cand usor sa nu zdrobiti merele si lasati pe foc pentru 15 minute pana merele se inmoaie putin. Pastrati pe foc pentru inca 5 minute, fara capac pana se obtine o compozitie sticloasa. Retrageti de pe foc si adaugati zeama de lamaie, iar dupa racire, umpleti tartele racite cu umplutura de mere.

Pentru crema de mascarpone: La crema treburile merg uimitor de rapid, doar trebuie sa amestecati branza mascarpone cu coaja de portocale si condimentele pana se incorporeaza bine. Puneti crema astfel obtinuta deasupra umpluturii cu mere, cu ajutorul unei linguri si nivelati apoi. 

Pentru bezea: Am batut albusurile spuma tare impreuna cu sarea, cu ajutorul mixerului. Dupa ce se obtine o spuma cu o consistenta densa si lucioasa, se adauga treptat zaharul, cream of tartar si otetul si se mai bate pentru inca 2-3 minute pana cand spuma devine stabila pe tel. Se poate adauga zahar vanilat sau alte arome daca doriti. N-am mai adaugat arome in cazul meu, pentru ca tarta in sine are deja are mai multe arome adaugate in umplutura de mere si crema de mascarpone si riscam o combinatie cu prea multe arome.
Pregatiti o tava cu hartie de copt si cu o perie umezita, aplicati usor pe hartia de copt. Cu ajutorul unui pos formati mici bezele pe hartia de copt. Le puteti decora in functie de preferinte cu zahar colorat, mac sau bomboane mici pentru a le face mai aspectuoase.
Incalziti cuptorul la 130 de grade si introduceti tava cu bezele pentru 1 ora pana se obtine o suprafata crocanta. Inchideti focul la cuptor si lasati la racit bezelele cu usa cuptorului intredeschisa pentru inca aproximativ 45 de minute. Pentru ca ati umezit hartia de copt in prealabil cu peria, veti putea desprinde cu usurinta bezeaua. Asezati bezelele racite peste crema de mascarpone si impingeti foarte usor pentru stabilitate. 



Sarbatori Fericite in continuare si bucate alese pe mese!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Asterneti aici sugestii si pareri