miercuri, 19 decembrie 2012

Chili and pimento infused oil/ Ulei aromat cu fire de chili si pimento


V-ati gandit vreodata cate feluri de ulei folositi in preparatele voastre? Sau ati contorizat vreodata cate uleiuri aveti in camara? Adevarul este ca acum cativa ani buni, gaseam pe rafturile de la magazine un singur ulei (maxim doua), respectiv uleiul de floarea soarelui, apoi parca mai auzisem in treacat si de uleiul de masline, dupa care si acesta din urma a devenit nelipsit in bucatariile noastre, iar apoi a inceput avalansa de uleiuri de toate tipurile prin magazine. In aceste zile detin in camara cam acestea: ulei de susan, ulei de masline de doua tipuri, ulei de struguri, ulei de cocos, ulei de palmier si ulei presat la rece, cam atat, cred... A, da, desigur si uleiul recent preparat despre care intentionez sa detaliez mai multe imediat. Si sa nu uit, mai am si unt (neclarificat) Ghee pe care il folosesc adeseori la prajeli minore, chiar si la ochiuri sau omleta.
Sigur, pe piata se gasesc acum zeci si zeci de uleiuri aromate si colorate in fel si chip, cu plante aromatice, ierburi, condimente, care se vand si sub forma de suveniruri. Eu am incercat o combinatie mai aparte: am amestecat fire de chili si pimento cu ulei de masline. Culoarea uleiului din imagine l-am obtinut dupa cateva zile de pastrat condimentele in ulei. Inainte de utilizare, pentru ca aroma condimentelor si ierburilor sa devina mai intensa, se pastreaza uleiul astfel amestecat, pentru cateva saptamani.

 
Pentru obtinerea uleiului aromat am folosit: 
- Ulei de masline extra virgin;
- 3-4 boabe de pimento (puteti folosi si piper rosu sau negru);
- cateva fire de chili.
Pregatire: Este imperios necesar sa spalati, sterilizati si sa uscati recipientul in care veti turna uleiul. In functie de recipientul folosit, cam 200-250 ml sau chiar mai putin, turnati ulei in sticla dupa care puneti piperul si chili. Puteti inlocui firele de chili cu ardei iute uscat. In cazul in care optati pentru varianta de ardei iute crud, trebuie sa tineti cont de faptul ca uleiul trebuie pastrat in fridiger, deoarece umezeala pe care o lasa ardeii, sau eventualele impuritati ramase, poti dezvolta in timp bacterii, iar uleiul nu mai poate fi utilizat. La fel se procedeaza si cu plantele aromatice, se spala inainte si se usuca foarte bine inaite de a le adauga in ulei spre pastrare si aromatizare. Dar despre aceasta procedura, intr-un episod viitor. Teoretic, se pot folosi o sumedenie de variatiuni si combinatii de plante, ierburi si condimente, in functie de preferinte, gusturi si posibilitati.
Uleiul aromat poate fi folosit la paste, la macerat carnea, la gratare, am folosit-o si la prepararea omletei, merge perfect cu preparatele din peste si salate, depinde de combinatiile de condimente create.
In timp va deveni usor aromata si va aduce un plus de savoare preparatelor. Personal l-am folosit si la fasole verde sote si la cotlet la cuptor, printre altele, ambele au iesit cel putin savuroase. Practic am dat un plus de valoare uleiului de masline pe care oricum il folosesc in atatea preparate, insa a venit cu o nota parfumata de condimente. Lucky me!
Partea distractiva este faptul ca puteti folosi orice combinatii preferati, iar acele sticlute de ulei combinate cu plante aromatice de pe rafturi care iti iau ochii, pot fi uneori mult prea scumpe in comparatie cu costurile prepararii uleiului aromat in propria bucatarie. In plus, combinati exact ceea ce va place sau il puteti darui ca si cadou iubitorilor de arta culinara, care vor aprecia gestul vostru.
Un aspect important de adaugat este faptul ca uleiul nu poate fi folosit imediat, ci necesita o saptamana doua pentru ca aromele sa se imbine perfect.
Recipientul trebuie sa aiba neaparat o gura care se ingusteaza si dop de cauciuc sau de pluta care sa asigure inchiderea ermetica, iar procurarea lor n-ar trebui sa fie o problema, se gasesc in unele magazine specializate sau se pot comanda de pe net. Ori puteti fi surprinsi sa le gasiti in camara lui buni, nu-i exclus, merita incercat.
Savurati si daruiti!


2 comentarii:

  1. Buna Daciana,
    Am si eu o intrebare, de unde se pot achizitiona firele de chilly?

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Nico, firele de chilli le-am gasit intamplator intr-o alimentara pe la noi, dar nu am mai vazut in alta parte deci putine sanse sunt sa gasesti. Insa pot inlocui cu ardei iute rosu uscat ;). Succes! :)

    RăspundețiȘtergere

Asterneti aici sugestii si pareri