marți, 12 noiembrie 2013

Ceai de hibiscus si iasomie


Stiati ca... Hibiscus este cunoscut si sub denumirea de Flor de Jamaica si ca in Sudan bautura din hibiscus se numeste Karkade? Florile de hibiscus sunt bogate in vitamina C, fiind cunoscute pentru proprietatile sale antioxidante, intareste sistemul imunitar si vasele de sange, reduce zaharul din sange la diabetici. Are o concentratie mare de acizi organici: citric, malic, tartric. De asemenea, este adjuvant in curele de slabire si depresie.
Este de o culoare rosie aprinsa spre visiniu, avand un gust usor acrisor. Poate fi aromat cu diverse mirodenii precum scortisoara, anasonul, cuisoarele si ghimbirul. Se serveste fie cu zahar dar la fel de bun este si fara zahar, cu o felie de lamaie sau lime. Se poate consuma fie calda, fie rece.
Sunt folosite si la decorarea diferitelor deserturi, dar si pentru aromatizarea incaperii sau pentru a parfuma apa. Se poate prepara sub diverse forme: ceai, sirop, inghetata, sorbet, diferite cocktailuri, in creme, dulceturi si multe altele.
Nu stiu voi, dar eu sigur am sa incep sa-l folosesc mai des caci m-a convins de la prima inghititura de ceai. N-am folosit zahar deloc, dar asa beau eu ceaiul de obicei, neindulcit, insa in ce priveste ceaiul de hibiscus chiar nu are nevoie de niciun fel de indulcitor.
De dragul aromei, armoniei si diversitatii, am incercat si o varianta cu iasomie. Si tot de dragul aromei, o sa prepar si un sirop pe care il voi folosi intr-un desert. So, ramaneti prin preajma!


Ingrediente pentru o ceasca:
- 200-250 ml apa clocotita;
- 4-5 flori de Hibiscus uscate;
- un cub zahar brun (optional);
- 2-3 cuisoare sau o steluta de anason;
- cateva flori uscate de iasomie (optional).

Mod de preparare:

1. Se pune pe foc un ibric cu apa si se lasa pana da in clocot.
2. Intr-o ceasca se pregatesc flori de hibiscus si cuisoare si se toarna peste apa clocotita.
3. Se lasa deoparte pentru aproximativ 5 minute pana se coloreaza apa si se preia aroma.
4. Se adauga zahar dupa gust.
5. Pentru varianta cu iasomie, se adauga si o lingurita de flori de iasomie in ceasca.
6. Optional se poate adauga zeama sau o felie de lamaie.



To be continued... 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Asterneti aici sugestii si pareri