Daca tot e liber la amestecuri de condimente si Teo si Afaf imi acorda sansa de a ma simti in elementul meu si de a ma juca cu mirodeniile din camara mea, am purces la crearea unei retete cu peste pe care am colorat-o cu un sos din ulei de masline si otet balsamic aromat cu rozmarin, maghiran si busuioc.
Garnitura de cartofi am parfumat-o cu foarte putina nucsoara, care merge ca unsa combinata cu cartofii, fie ca e folosita in sufleul de cartofi, pireu sau chiar salata orientala.
Inainte de a va relata reteta, am sa va dezvalui intrebuintarile culinare ale Busuiocului la rubrica Stiati ca...
In mod obisnuit, se recomanda ca busuiocul sa fie folosit in stare proaspata. In cazul retetelor culinare de mancaruri preparate termic, adaugarea busuiocului se face, de obicei, la finalul prepararii pentru a nu i se distruge aroma. Tinut in pungi de plastic, poate fi pastrat proaspat fie in frigider, pentru o perioada scurta, fie in congelator, pentru mai mult timp, dupa ce in prealabil a fost oparit puțin. Planta uscata isi pierde mare parte din aroma, ceea ce ramane avand un gust foarte diferit, cu iz slab de iarba proaspat taiata. [Sursa: Busuioc]
Ingrediente pentru 2 portii:
- 4 fileuri de salau;
- 100 grame faina;
- 3 oua de casa;
- 1 lingurita maghiran;
- 5-6 cartofi de marime medie;
- 1 lingurita unt;
- un varf de cutit nucsoara;
- sare si piper dupa gust;
- ulei de palmier pentru prajit.
Pentru sos avem asa: 1 lingura sos de soia, 1 lingurita otet balsamic, 2 linguri ulei de masline, cate o lingurita de maghiran, rozmarin si busuioc.
File de salau pane cu sos de mirodenii |
Preparare:
Se curata cartofii, se taie cubulete si se pun la fiert cu o lingurita de sare. Dupa ce s-au fiert, se scurg de apa, se piseaza, se adauga untul, nuscoara, sare si piper si se amesteca bine pana se obtine pireul.
Pestele daca l-ati achizitionat file, e nemaipomenit ca nu mai avem treaba cu feliatul. Optional, puteti tine pestele intr-un vas de sticla, in lapte pana a doua zi, la frigider. Apoi, scurgeti laptele, spalati pestele si il stergeti cu un servetel de bucatarie. Puneti pe foc intr-o tigaie uleiul de palmier si lasati sa se incinga. Pregatiti intr-o farfurie faina, iar in alta spargeti cele 3 oua la care se adauga sare, piper si maghiran si le bateti. Dati pestele prin faina si apoi prin ou, dupa care asezati in uleiul incalzit. Repetati procesul pana la ultima felie de peste.
Scoateti pestele prajit pane intr-o farfurie mare sau o tava pe care asezati servetele de bucatarie cu generozitate ca sa se absoarba bine uleiul.
Acum vine randul sosului care se pregateste foarte rapid si simplu: adaugati sosul de soia, otetul balsamic, uleiul de masline si condimentele: rozmarin, maghiran si busuioc.
La final montati in farfurie dupa bunul plac. Eu am folosit un cilindru si posul pentru ceea ce vedeti in imagini. Presarati apoi cu sos sau pur si simplu inmuiati pestele sau/ si pireul in el.
File de salau cu sos de mirodenii |
Delicios si extrem de aratos!
RăspundețiȘtergereTare, a fost tare delicios, yammmiii
RăspundețiȘtergere