vineri, 20 decembrie 2013

Stollen cu branza de vaci si parfum de scortisoara


Facusem demult o pasiune declarata pentru Stollen, imi plac combinatiile de fructe confiate cu aluatul dulce si aromat al cozonacului nemtesc, m-a vrajit din prima clipa. Incredibil de gustos este cu branza de vaci, prune uscate si stafide, presarata la final cu zahar pudra cu aroma de vanilie si scortisoara. De ceva vreme, Lidl ne ademeneste cu variate arome de Stollen si pentru ca nu sunt adepta dulciurilor industrializate, mi-am luat inima in dinti si am copt propriul meu Stollen, aromat asa cum imi place mie, condimentat putin cu scortisoara, partial din faina integrala si imi place nespus de mult ca nu trebuie dospita neaparat ci se poate coace si cu praf de copt, sau cel putin cozonacul meu nemtesc de asta a avut parte si nu s-a plans nimeni de el, din contra. Daca nu as fi fost la prima experienta cu Stollen, cu certitudine incercam sa inlocuiesc praful de copt cu bicarbonat de sodiu, despre care déjà stim cate beneficii are, data viitoare ma incumet si lansez si un cozonac nemtesc cu bicarbonat ca sa o bifez si pe asta.
Despre Stollen se spune ca este un tort cu fructe confiate, nuci, martipan si mirodenii, presarat cu unt topit si mult zahar pudra aromat. Este un fel de paine indulcita, care desi in interior are o cantitate destul de redusa de zahar, pe exterior este presarata din belsug cu zahar pudra, acesta contribuind de fapt la indulcirea painii. Fructele confiate se pot tine in rom, coniac sau sirop de anason pentru un plus de aroma.

Ingrediente:
- 500 grame branza de vaci;
- 100 grame faina integrala;
- 250 grame faina alba + pentru presarat;
- 1 plic praf de copt;
- 100 grame stafide;
- 100 grame prune uscate;
- 50 grame unt + 30 grame topit pentru uns;
- un praf de sare de mare;
- coaja rasa de la o portocala;
- 100 grame zahar brun;
- 1/2 lingurita scortisoara;
- 1/2 lingurita extract de vanilie + pentru presarat;
- 40 grame zahar pudra pentru presarat deasupra.

Mod de preparare:
1. Faina se cerne si se amesteca cu praf de copt si sare.
2. Se adauga scortisoara si se amesteca.
3. Branza de vaci se scurge de surplusul de lichid si se amesteca cu stafidele si prunele uscate.
4. Se adauga coaja de portocale, untul la temperatura camerei si zaharul brun, vanilia si se amesteca pana se incorporeaza ingredientele.
5. Se omogenizeaza amestecul de branza de vaci cu faina si se framanta pana se obtine un aluat.
6. Se formeaza un aluat de aproximativ 5 cm grosime de forma ovala sau cat permite lungimea tavii si ingusta de 10 cm. 
7. Se modeleaza prin apasare din fata inspre inapoi, dupa care se aduc partile laterale peste aluat si se apasa in jos, usor.
8. O parte a aluatului se apasa mai jos, cealalata jumatate ramanand usor mai sus, astfel va capata dupa coacere acea forma specifica stollenului. 
Pentru a intelege mai corect mecanismul de framantare, vizualizati videoclip-ul alaturat care pe mine m-a ajutat foarte mult: http://www.youtube.com/watch?v=T93FWFDIseU (cam de la minutul 1:30).
9. Se introduce la cuptorul preincalzit la 150 de grade pentru 60-70 de minute pana se rumeneste.
10. Se scoate din cuptor si imediat se unge cu unt topit dupa care se presara cu mult zahar pudra aromat cu vanilie si scortisoare.





Happy Christmas and cheese stollen!

2 comentarii:

Asterneti aici sugestii si pareri