De Craciun imi propusesem sa fac cel putin 5 variante de briose, muffin si cupcake. Sigur ca nu elanul si vointa ne lipseste atunci cand avem astfel de porniri constructive, ci timpul ne sta mereu in calea indeplinirii tuturor planurilor, chiar si a celor culinare, de fapt sa gatesti si in special sa pregatesti deserturi, a devenit in zilele noastre un adevarat lux. Asa ca daca am reusit sa pregatesc pana azi doua tipuri de briose, biscuiti, prajitura cu morcovi si turta dulce, pot sa ma consider norocoasa ca mi-am permis acest lux?
Continuand seria darurilor culinare pe acest an, azi va povestesc despre minunatele briose aromate cu mirodenii, pere si ghimbir, iar la final glazurate cu un amestec numit Streusel compus in principal din zahar, faina si unt. Desigur, glazura mea Streusel a suferit diverse modificari, fiind adaptata dupa propriile gusturi si parfumata cu mirodenii. Profit de acest sezon ca sa ma bucur din plin de deserturi care se pot pregati cu o gama larga de condimente precum scortisoara, anasonul, cuisoara, ienibaharul, ienuparul, cardamonul si multe multe altele.
Asa cum va spuneam si la postarea anterioara cu turta dulce, am compus un amestec de condimente perfecte pentru biscuiti, briose, turta dulce si tort de morcovi. Daca aveti la indemana toate condimentele folosite in acest amestec, sfatul meu este sa-l adaugati in preparatele dorite cu curaj si sa-l pregatiti proaspat sau intr-o cantitate mai mica, doar pentru acest sezon deoarece amestecul isi pastreaza aromele mai proaspete fiind pregatit pe loc. E suficient un mojar si sa aruncati toate mirodeniile acolo, dupa care totul se piseaza si cam asta-i tot. Decat sa cumparati amestecuri similare in care de multe ori nu se gaseste ceea ce scrie pe ambalaj, mai bine va preparati propriul amestec si economisiti timp si bani.
Ingrediente pentru 24 briose:
- 375 grame faina;
- un praf de sare;
- 1 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu;
- 1 par;
- 1 lingura ghimbir proaspat ras;
- 1/4 lingurita scortisoara;
- 1/4 lingurita cardamon macinat;
- 1/4 lingurita cuisoara macinata;
- 1/4 lingurita ienibahar macinat;
- 45 grame nuci taiate marunt;
- 3 oua;
- 250 grame zahar brun;
- 125 ml ulei de struguri;
- 1 lingurita extract de vanilie.
Pentru glazura (Streusel):
- 1 1/2 lingura fulgi de ovaz;
- 2-3 linguri faina integrala;
- 2 linguri zahar brun sau miere;
- 1 lingura de unt;
- 1/2 lingurita scortisoara si/sau cuisoare;
- 1 lingura fulgi de cocos (optional).
Mod de preparare:
1.Faina se cerne intr-un bol, se adauga sare, bicarbonat de sodiu si se amesteca.
2. Se adauga condimentele si se amesteca.
3. Se curata parul si ghimbirul de coaja si se dau prin razatoarea mica.
4. Ouale se bat cu zaharul, extractul de vanilie dupa care se adauga si uleiul.
5. Se adauga parul si ghimbirul rase si se amesteca.
6. Se toarna treptat faina peste compozitia cu oua si se mixeaza pana se incorporeaza bine ingredientele.
7. Se adauga nucile taiate marunt si se amesteca.
8. Se pregateste glazura: se pun toate ingredientele intr-un bol si se amesteca bine sa se incorporeze perfect toate componentele. Se pot sfarama intre degete, se omogenizeaza mai bine ingredientele.
9. Se incalzeste cuptorul la 180 de grade.
10. Se pregateste tava cu hartiile pentru copt briose, se pun cate doua linguri de inghetata in fiecare forma si deasupra se presara cu glazura Streusel.
11. Se introduc la cuptor pentru 20-25 de minute.
Sarbatori Fericite si tihnite tuturor!
Cu siguranta merg perfect langa ciocolata calda ce tocmai mi-am pregatit-o!
RăspundețiȘtergere