marți, 2 iulie 2013

Mini-pizza si Lectia despre alimentatia alcalina


Inainte de a incepe o dieta sau o schimbare majora in modul de alimentatie, iti pui o sumedenie de intrebari si te napadesc indoieli, incertitudini, temeri si cele mai multe ori cedezi foarte repede si renunti la schimbare. Cel putin mie asa mi s-a intamplat adeseori ori. Mi-e destul de greu sa schimb radical alimentatia dintr-un milion de motive, prin care: daca nu voi rezista tentatiilor din jur, daca nu voi gasi ingredientele necesare (aici e vorba despre alimentatia pur alcalina despre care voi povesti pe scurt imediat), daca nu voi avea timp sa pregatesc zilnic preparatele (caci timpul este cel mai mare dusman al meu) si multe altele. In plus, e destul de complicat sa te imparti intre ceea ce trebuie sa-ti gatesti tie si ceea ce mananca restul familiei, pentru ca pana la urma nu poti si nici nu ar fi corect sa pretinzi cuiva sa-ti impartaseasca aceleasi principii legate de alimentatie. Desi impreuna ar fi mult mai simplu de urmat dieta caci sunteti minim doi care va sustineti reciproc si urmariti atat programul in sine cat si evolutia si schimbarile care au loc pe aceasta perioada.
Asa stand lucrurile, am decis ca in prima faza, sa incerc unele preparatele pe care le propune cartea pe a carei drum sper sa pornesc cat de curand. Desi, in mod logic si normal se incepe cu detoxifierea, asta ca sa functioneze lucrurile mai bine si pentru ca asa este firesc sa incepi cu o curatare mai intai, eu mi-am propus sa incep cu pizza.
Am ales o reteta din faina de spelta, in aluat am pus foarte putine seminte de chia, ingredient ce nu se afla in reteta originala, iar pentru sos si topping m-am rezumat la ingrediente alcaline, conform retetei.
A iesit o minunatie de pizza, pe care am consumat-o instant, lucru care mi-a dat curaj, asa incat promit sa revin si cu un desert, caci da, se pot prepara o varietate suficient de mare de dulcuri, de la tarte la serbeturi, ciocolata raw, checuri si multe altele.

Pentru a intelege in ce consta alimentatia alcalina, am sa va prezint pe scurt principiile de baza descrise in cea mai ilustrativa carte de bucate pe care am cumparat-o vreodata si anume: Eating the Alkaline Way, de Natasha Corrett si Vicki Edgson, doua fete pline de viata si pe care le-a unit pasiunea pentru bucatarie.
Asadar, aceste doua fete superbe ne povestesc despre bazele alimentatiei echilibrate, si anume aceea de a cuprinde in alimentatia zilnica toate cele trei grupe de alimente: carbohidratii, proteinele si grasimile (si aici se refera la seminte si uleiuri vegetale), in forma lor cea mai pura si mai putin procesata posibil pentru a asigura necesarul zilnic de nutrienti.
Multe din alimentele consumate zi de zi produc acizi in organism, respectiv atunci cand sunt digerate, aceastea formeaza reziduuri acide in fluxul sanguin. Printre aceste alimente se numara: toate carnurile, produsele lactate, cele procesate, produsele industrializate, inclusiv zaharul, painea, produsele de patiserie. In cantitati mici, aceasta nu sunt daunatoare, insa prin consumarea de alimente ce formeaza acizi in organism, acestea exercita o povara grea asupra rinichilor si ficatului de a le procesa si a le transporta mai departe in circuitul lor. Ambele organe necesita un numar mare de minerale pentru a genera un tampon impotriva acizilor. Spre exemplu, rinichiul are nevoie de mai mult magneziu pentru a alcaliniza reziduurile, iar in cazul in care nu gaseste suficient magneziu in organism, rinichiul isi ia acest necesar din tesutul osos pentru a putea functiona normal.
Consumand alimente predominant alcaline, se usureaza intreg sistemul digestiv deoarece se potriveste cu PH-ul sangelui care se afla intre 7.35 si 7.45. 
A adopta o alimentatie alcalina inseamna a consuma alimente proaspete cat mai aproape de forma si textura lor naturala, alimente organice, integrale, predominant vegetariene. Acestea se pot consuma crude, usor fierte, ori seminte germinate pentru un nivel ridicat de proteine.
Exista doua categorii de alimente alcaline: alimentele alcaline in sine si cele care devin alcaline in contact cu enzimele digestive produse in cavitatea bucala, stomac si intestinul subtire. Acestea sunt denumite alimente generatoare de acid, un exemplu concludent ar fi lamaia si lime care desi au un gust acid, sunt de fapt alcaline in combinatie cu alte alimente si cu enzimele din stomac.
De fapt, aproape toate legumele si fructele, alunele, semintele si cerealele integrale sunt predominant alcaline si alcalinizeaza, pe cand produsele de origine animala, alimentele care produc fermentatie, cafeaua si toate alimentele procesate si prajite formeaza acizi.
PH-ul indica nivelul de aciditate sau alcalinitate al variatelor substante - acidul din stomac spre exemplu are PH-ul 1, pe cand amoniacul are 14. In ceea ce priveste alimentele si bautura, PH-ul se afla intre valorile 3 si 9. Cu cat PH-ul este mai mare, cu atat acel aliment este mai alcalin.
De exemplu, cafeaua are ph-ul 4, carnea are ph-ul 5, cola are ph 3.5, broccoli si piersicile au ph-ul 7.5, spanacul si dovleacul au ph-ul 9.
Pentru azi, cam atat despre alimentatia alcalina. Vor urma in postarile viitoare, alte relatari interesante despre cum poate o dieta alcalina sa te vindece de boli, sau in ce consta detoxifierea, ori ce proteine se pot consuma pentru a ne asigura energia zilnica. Cartea este absolut minunata, foarte  simplu si sugestiv structurata pe capitole si foarte expresiv ilustrata.

Ingrediente pentru 2 mini-pizza:
~Pentru aluat~
- 250 grame faina alba de spelta;
- 1/2 lingurita drojdie uscata;
- 160 ml apa calduta;
- 1 lingurita seminte de chia;
- 1/2 lingurita sare roz de Himalaya.

Nota*: Spelta este cea mai veche dintre cereale si stramosul graului comun, cu un continut mult mai redus de gluten, insa mult mai bogat in minerale si mai putin procesat. 
~Pentru topping~ 
- o jumatate de dovlecel - taiat felii;
- o jumatate de vanata - taiata felii;
- coaja de la lamaie sau lime;
- 20-30 grame feta;
- 30 grame branza cremoasa de capra;
- 2 catei usturoi;
- 2 linguri sos de rosii;
- oregano uscat;
- piper.


Mod de pregatire:
1. Se amesteca drojdia cu apa, se acopera si se lasa deoparte pentru 15 minute, la temperatura camerei.
2. Legumele se calesc usor in ulei de masline, conform retetei insa eu am feliat dovlecelul si vanata si le-am asezat crude pe aluat.
3. Pentru sosul de rosii am folosit cel de la Inedit care a fost exceptional si s-a potrivit foarte bine.
4. Se amesteca drojdia cu apa si se mai lasa pentru inca 5 minute. 
5. Intr-un bol adanc se cerne faina, se adauga sarea si semintele de chia. Se formeaza un cerc in mijloc si se toarna apa cu drojdia inmuiata. Se amesteca si se framanta bine pe o planseta presarata cu faina pentru 7-10 minute pana se obtine un aluat moale si matasos la atingere. Se poate adauga faina daca mai este necesar.
6. Aluatul se lasa deoparte pentru 30 de minute, conform retetei din carte, insa eu am lasat aluatul pentru 24 de ore in frigider, acoperit cu folie de plastic. Se poate sari peste aceasta etapa insa, deoarece dupa reteta originala, aluatul se poate coace pe loc.
7. Se imparte aluatul in doua sau in patru, depinde cat de mic vreti sa fie aluatul, se formeaza bile mici, se pun pe o tava cu hartie de copt si se aplatizeaza lasand pe margine o bordura mai grosuta, iar in interior se unge cu sos de rosii.
8. Pe un cerc se pun dovleceii, coaja de lamaie, branza feta. Deasupra se presara cu oregano si piper. Pe al doilea cerc se aseaza feliile de vinete, branza de capra, usturoiul pisat sau taiat marunt si oregano (optional).
9. Se introduc in cuptorul incalzit la 200-220 grade. Se lasa 5 minute la copt dupa care se intoarce tava si se mai coace pentru inca 5 minute. Blatul trebuie sa fie usor rumenit cand este gata.






Ce parere aveti? Voi reusi?


Un comentariu:

  1. foarte utila postarea, mai ales ca eu multa vreme am avut neclaritati mari in ceea ce priveste ph-ul fructelor, care sunt alcaline si care nu...informatiile gasite erau contradictorii; "parintele dietei alcaline", dr. Robert Young este foarte strict in acest sens; eu cu cartea lui am pornit in aceste cautari si multe mi s-au clarificat in minte, insa, totusi, e destul de greu sa traiesti asa cum descrie el...si pe langa asta sa iei mereu un pumn de suplimente alimentare, pt. ca dieta e destul de restrictiva.
    Cartea pe care o ai tu imi pare mult mai echilibrata si apropiata de noi, mai "umana":).
    Te pup si astept cu interes si celelalte postari in acest sens!

    RăspundețiȘtergere

Asterneti aici sugestii si pareri