duminică, 28 iulie 2013

Focaccia cu ierburi, din faina de secara

Sau painica plata, ori ce o fi rezultat din reteta traditionala de focaccia pregatita din faina de secara...
Focaccia este o paine plata italiana care se coace la cuptor, ce poate fi presarata cu ierburi, ceapa, branza, carne sau legume. Seamana cu blatul de pizza si contine ingrediente similare: faina, apa, sare, drojdie si ulei de masline. Ca o particularitate este faptul ca aluatul se unge deasupra cu ulei de masline inainte de a fi presarata cu ierburi.
Daca observati discrepante intre ceea ce arata google images cand inserati cuvantul "focaccia" si ceea ce se vede in pozele mele este pentru ca am folosit faina de secara, which is not a very good idea. Pentru ca nu se poate lucra la fel de bine cu faina de secara ca si cu faina alba, asta-i cert si nu cred ca spun o noutate. Sigur ca daca nu va intereseaza aspectul ci doar gustul, atunci va indemn sa incercati si cu faina de secara sau integrala sau de spelta ca pana la urma conteaza cel mai mult gustul.
Eu m-am incapatanat in ultima vreme sa incerc tot felul de patiserii si painici de toate formele, cu faina integrala. Unele dau rezultate aspectuoase si bune la gust, precum ar fi de exemplu briosele, altele nu primeaza la aspect dar sunt comestibile. Dar, tot nu ma las pana nu incerc tot ce-mi trece prin cap cu faina integrala: de la pizza la biscuiti, blaturi de tort si clatite. Rabdarica, vor urma si pe blog retetele.
Sper ca painicile mele ii vor fi pe plac Anei de la Blogul de Legume si ca focaccia mea va fi placuta vederii celor care vor asista la Parada Provocarii Dulce Romanie de la sfarsitul acestei luni.


Ingrediente:
- 300 grame faina de secara in amestec cu faina de grau;
- 1 lingurita sare albastra persana;
- 7 grame drojdie uscata (un plic);
- 40 ml apa calduta;
- 4-5 linguri ulei de masline + una pentru uns;
- frunze de lime uscate;
- lemongrass uscat.

Mod de pregatire:
1. Se amesteca faina cu sarea, drojdia si apa. 
2. Se adauga uleiul de masline si se incepe framantarea prin apasarea ferma a aluatului pana devine moale.
3. Se lasa la dospit in bol pentru 2 ore intr-un loc ferit de umezeala si curent, acoperit cu un servet de bucatarie.
4. Dupa 2 ore, se framanta putin si se incepe formarea painicii. Aluatul se poate imparti in 3-4 si se intinde cu mana sa se aplatizeze usor. Cu o parte a aluatului am incercat sa imit o frunza si cu alta o floare, prin crestarea aluatului cu un cutit lat, apoi se desface cu mana crestaturile facute si se intinde aluatul ca sa se mentina taietura.
5. Painicile astfel formate, se aseaza intr-o tava cu hartie de copt, si se mai lasa la dospit pentru inca minim 30 de minute.
6. Alautul se unge bine deasupra cu ulei de masline si se presara cu ierburi.
7. Cuptorul se preincalzeste la 230 de grade. Sub raftul pe care veti aseza tava cu painicile, introduceti o tava cu apa si lasati in cuptor sa se incalzeasca ca sa creeze aburi.
8. Lasati la copt pentru 12-15 minute.
9. Se serveste cu o salata de rosii de gradina, presarata cu ulei de masline si branza.





Have a rye flour focaccia with herbs!

Un comentariu:

Asterneti aici sugestii si pareri