duminică, 10 februarie 2013

Cupcake cu cicoare si goji


Si uite ca se apropie si Valentine's Day, mult vehiculata si arhi-interpretata sarbatoare preluata de ceva timp si care genereaza foarte multe inimioare in toate formele si gusturile pentru amatorii de Ziua Indragostitilor. Pe mine nu m-a luat valul ingragostelii chiar in aceasta zi in mod specific, insa imi plac decorurile si deserturile care se pot prepara cu modele in forme de inimioare, de buze rosii si te miri ce, si uite asa s-au nascut aceste briose. Mai am o surpriza care asteapta cumintica sa iasa din draft si sa va salute, in premiera incercata reteta, insa aceasta intr-o alta postare.
Briosele de fata mi-au oferit ocazia de a folosi ingredientele pe care imi place sa le consum si individual, si daca tot am facut briose si am pus si niste inimioare de Valentine pe ele, am inclus printre ingrediente si cicoare si goji. Da, cicoare, o canita de cafea din cicoare si goji. Glazura cu care le-am presarat este din comert si am apelat la ea in caz de forta majora pentru ca eram contra timp, avand musafiri, insa promit sa nu se mai intample, desi treaba si-a facut-o de minune. Este o glazura de ciocolata alba cu vanilie pe care am cumparat-o de la Lidl si care se pregateste extrem de repede si de simplu, incalzita in apa fierbinte sau la cuptorul cu microunde.



Ingrediente pentru 18 briose:
-  230 grame faina;
- 1/2 lingurita sare;
- 1 lingurita praf de copt;
- 4 linguri cacao;
- 150 grame zahar brun;
- 2 oua;
- 100 grame iaurt grecesc;
- 75 ml ulei de struguri;
- 45 grame goji;
- 100 ml cafea din cicoare;
- 4 lingurite cicoare (instant/praf);
- 50 grame ciocolata amaruie maruntita;
- 50 grame ciocolata alba maruntita.



Mod de pregatire:

Se cerne faina, se amesteca cu sarea si praful de copt, se adauga cacaua cernuta, cicoarea (praf) si se amesteca pana se incorporeaza ingredientele. Intr-un alt bol, se bat ouale cu zaharul, se adauga uleiul, iaurtul si se mixeaza pana la omogenizare. Se incorporeaza ingredientele uscate cu cele umede, se adauga cafeaua de cicoare pregatita dinainte (la 100 ml apa fierbinte se adauga 1 lingurita de cicoare) si goji (in prealabil tinute in apa pentru 3-4 ore sau peste noapte, scurse si sterse cu servetel de bucatarie).
Se amesteca toate ingredientele pana se incorporeaza perfect, iar la final se adauga ciocolata amaruie si alba, maruntite cu un cutit sau puteti folosi fulgi de ciocolata.
Asezati hartia pentru briose in tava si umpleti cu compozitia pana la jumatate (cam 2 linguri de inghetata).
Incalziti cuptorul la 180 de grade si coaceti briosele pentru 30 de minute. Testati cu scobitoarea inainte.

Pentru glazura puteti folosi fie cea din comert care se introduce in cuptorul cu microunde sau apa fierbinte pentru cateva secunde si e gata pentru a fi unsa pe briose, fie preparati o glazura cu ciocolata alba topita la bain-marie. Glazura se aplica dupa ce briosele s-au racit. Presarati la final cu bomboane de decor.








Despre cicoare trebuie sa stiti ca... are radacina bogata in inulina, prebiotic natural, cu proprietati asupra sanatatii dovedite stiintific. Inulina obtinuta din cicoare este ingredientul multor suplimente alimentare care ajuta la curele de slabire, deoarece stimuleaza digestia si reduce valoarea nutritiva a hranei. Cel mai important beneficiu pe care il aduce inulina este stimularea dezvoltarii microflorei potrivite in intestine.




Have a chicory cupcake!

4 comentarii:

Asterneti aici sugestii si pareri