joi, 5 iulie 2012

Parfait de sampanie cu pepene galben si lavanda

 
In scurta vizita in Italia (Trieste si Venezia), am profitat de ocazia de a cumpara vestita sampanie Prosecco, sau mai exact vinul spumat, pe care italienii o consuma ... "la greu", dar nu numai ei. Vinul spumant Prosecco domina categoria spumantelor din intreaga lume, fiind prezent in peste 93 de tari din intreaga lume, iar recent a intrat si pe piata romaneasca, fiind consumat la aperitiv, sau langa deserturi de calitate. Se poate consuma si alaturi de salate, paste si pizza.


Am pus la bataie sampania nou achizitionata, intr-un desert ce-ti lasa gura apa. Am combinat-o cu pepenele galben, foarte frecvent consumat la noi in casa, de altfel. Nicio zi fara pepene, in sezonul de vara. Si daca tot subiectul meu principal sunt mirodeniile si ierburile, am "condimentat" acest desert cu foarte putina lavanda, fiindca este deosebit de aromata si o cantitate mica este mai mult decat suficienta.
Am intentionat sa compilez ingredientele pe care le-am achizitionat in cele doua tari vizitate recent (Italia si Croatia), respectiv: Prosecco din Italia si lavanda din Croatia. Poate un fusion cuisine, de ce nu...?


In Croatia, lavanda este omniprezenta, se cresc tufe de lavanda in toata regiunea respectiva (Istria) si se comercializeaza si sub forma de souvenir traditional, specific zonei. 
Printre altele, ca sa nu uitam nici de scurta rubrica "Stiati ca", lavanda are proprietati terapeu­tice valoroase: anticolitice, coleretic-colagoge, antiseptice, diuretice, relaxante şi anxiolitice. Preparatele din lavanda (infuzia si tinctura) sunt de mare ajutor in caz de dischinezii biliare, de balonari sau de migrene. Tinctura şi uleiul volatil sunt indicate in nevroză si in suprasolicitarea psihica.

Ingredientele pe care le-am folosit sunt:

150 ml sampanie Prosecco
1 jumatate pepene galben (mic)
2 oua de casa
30 gr. zahar brun
o jumatate de lingurita lavanda

Mod de preparare:

Taiati un pepene galben in doua, iar o jumatate o curatati de coaja si o taiati cubulete. Lasati deoparte pana pe mai tarziu.

Intr-un bol de mixer, amestecati cele doua oua, marind viteza progresiv. Asezati apoi zaharul si sampania intr-o craticioara si amestecati pana cand da in clocot. Cand incepe sa iasa bule la suprafata, se retrage de pe foc si se toarna foarte incet peste oua, avand grija sa luati surplus de pe marginea bolului cu o spatula de silicon si amestecati pana cand crema este complet incorporata.

Compozitia cu sampanie fiind fierbinte, va provoca imediat cresterea in volum a amestecului.
Continuati sa bateti cu mixerul inca 2-3 minute, pana cand compozitia capata volum, iar culoarea va deveni galbuie. Lasati-o la racit (in apa rece sau pur si simplu lasati-o pentru cateva minute in chiuveta).
Intr-un blender, adaugati mai bine de jumatate din cubuletele de pepene galben si le "tocati" pana devin o pasta.
Adaugati pasta de pepene galben peste compozitia cu sampanie si mixati inca un minut.

  Se toarna amestecul in pahare de servire sau intr-o cutie de plastic mai mare. Puneti deasupra lavanda. Se acopera si se pune la congelat aproximativ 2-3 ore.
  

Cand se serveste, se adauga deasupra cubuletele de pepene, iar lavanda se indeparteaza, deoarece rolul ei este doar de a parfuma desertul.




Poftiti de va desfatati!

Un comentariu:

  1. oau, ce rețetă interesantă...
    revin cu o părere după ce o-ncerc, zilele astea
    am și lavandă într-un ghiveci... :-)
    șampania nu va fi Prosecco, dar cred că e în regulă și altceva

    RăspundețiȘtergere

Asterneti aici sugestii si pareri