miercuri, 17 aprilie 2013

Spaghete integrale cu sos special de leurda


In sfarsit am gasit leurda in piata, am si luat destul de mult, mai mult decat era cazul caci o saptamana numai leurda am mancat! Are o aroma extrem de puternica, m-a surprins foarte tare caci este pentru prima oara cand gatesc leurda. Cantitatea pe care am luat-o fiind destul de mare, zic eu, mai bine de o jumatate de kilogram, am folosit-o in doua preparate: sosul pentru spaghetti aici de fata si un alt sos pregatit in acelasi mod ca si spanacul, expectand usturoiul care nu-si avea locul si rostul.
Trimit cu mare drag acest sos delicios de leurda pregatit cu spaghette, Magdei de la Cat's Kitchen pentru Provocarea Dulce Romanie din luna aprilie.


Despre leurda am aflat ca datorita continutului ridicat de uleiuri esentiale, imbunatateste digestia si reduce presiunea sangelui. Frunzele tinere, culese inainte de inflorire, pot fi folosite la salate sau la sandwichuri, sosuri si in supa. Se potriveste foarte bine cu branza de vaci.
Atentie: pentru a evita confuzia dintre frunzele de leurda si cele de lacrimioara, care sunt otravitoare, asigurati-va ca frunzele pe care le culegeti au miros de usturoi sau recoltati leurda numai primavara devreme, inainte de aparitia lacramioarelor.
Sursa: Plante Aromatice, de Andrea Rausch si Brigitte Lotz
 


Ingrediente pentru 2 persoane:
- 150-200 grame spaghette integrale;
- 80 grame leurda proaspata;
- 2 lingurite seminte de in alb;
- 130 grame branza tofu;
- 30 grame fistic crud macinat;
- 4 linguri ulei de sofranel;
- cateva fire de chives;
- sare de mare rosie.


Mod de pregatire:

1. Se fierb pastele 9-10 minute in apa clocotita cu sare si ulei sau conform instructiunilor de pe ambalaj, se scurg si adauga putin ulei de masline. Eu am folosit spaghetti integrale luate de la Lidl, sunt super bune, iar al dente sunt un deliciu.
2. Sosul de leurda se pregateste astfel: se spala leurda, se sterge bine si se toaca marunt in blender cu uleiul de sofranel, semintele de in, branza tofu taiata felii, fisticul, chives si sarea de mare.
3. Sosul obtinut se presara peste spaghette si se serveste din belsug pana mai gasiti leurda in piete sau la padure.






Traiasca leurda, traiasca primavara!

4 comentarii:

  1. O minunatie de preparat !! Ador pastele la fel de mult ca si leurda , deci , ptr mine e combinatia perfecta !!!
    Ma bucur enorm ca te-am provocat si te-am facut sa incerci leurda , e o grozavie plina de vitamine !!! <3 ;)
    Multumesc ptr participarea la provocare !!

    RăspundețiȘtergere
  2. Woooow, ce ingrediente interesante...like it!!! :D

    RăspundețiȘtergere

Asterneti aici sugestii si pareri