marți, 27 noiembrie 2012

Provocarea Dulce Romanie - Retete dedicate zilei de 1 Decembrie

Cu cele trei retete descrise mai jos particip la Provocarea Dulce Romanie a Lunii Decembrie, gazduita in aceasta luna de Mihaela @ De prin lume adunate cea care a si initiat acest proiect frumos, si care a ales o tema speciala dedicata zilei de 1 Decembrie: Ziua Romaniei. Initial cand am citit tema provocarii, am avut o strangere de inima pentru ca nu gatesc mancare traditionala, decat extrem de rar. De exemplu, nu am facut niciodata sarmale decat atunci cand am ajutat-o pe mama si nu mi-a placut nici sa le fac, dar nici sa le mananc. Daca as face vreodata sarmale, cu certitudine as adauga o nota personala retetei traditionale, as folosi condimente care nu se pun de obicei in sarmale, as plusa la ingrediente si as elimina altele care mi se par nesanatoase, si mai ales, as alunga senzatia de exces si adundenta de grasimi, in concluzie as schimba multe la reteta traditionala de sarmale.
Dupa o reflectie mai profunda, mi-am zis ca ar putea fi intr-adevar o provocare aceasta tema pentru mine, respectiv sa incerc preparate traditionale romanesti insa usor modernizate si fireste "condimentate" cu caracter personal. Asa incat mi-am pus imaginatia pe treaba si prima care mi-a venit in minte a fost mamaliga cu ou, unt si smantana pe care o pregatea mama cand eram copii si reusea sa transforme banala mamaliga intr-un preparat gustos si aratos. Ne lingeam pe bot, nu alta. Pe urma am facut budinca de orez cu mere, care a fost primul desert pe care l-am facut by myself in adolescenta si am fost tare mandra de rezultat la vremea respectiva.
La final, merele souffle pe care le-am gustat prima si prima data la mama unei prietene si mi-a ramas intiparit in minte mirosul merelor imediat ce le scotea de la prajit, erau atat de gustoase incat si acum imi amintesc savoarea lor. In secret va dezvalui ca am incercat si niste banane pane, sunt absolut magnifice, am sa mai incerc varianta asta.
Provocarea a devenit desavarsita atunci cand a trebuit sa ma gandesc cum sa decorez preparatele in culorile rosu, galben si albastru si sa folosesc un decor cat s-a putut de autentic romanesc. Tare mult mi-a placut ideea asta. Mi-am intarit convingerea dupa aceasta experienta, ca dintr-un banal preparat poti face un masterpiece atata timp cat iti dai silinta, iti place si esti dedicat.


Intai si intai am sa vad prezint reteta pentru budinca.

Budinca de orez cu mere
Ingrediente pentru 5-6 portii: 350 grame orez alb, 400 ml lapte, 150 grame zahar brun, 600 grame mere rosii, 2 oua, 1 plic zahar vanilat, 1 gram scortisoara, 5 grame sare. Pentru tava: unt si pesmet. Pentru decor: pasta de macese sau sirop de fructe.

Mod de pregatire: 
Se fierbe orezul in apa (la o masura de orez, 3 masuri de apa), iar cand este aproape gata fiert, se scurge de apa si se adauga laptele fierbinte in care am adaugat sare si 75 grame zahar. Se adauga si zaharul vanilat si se lasa la racit. 
Merele se spala, se curata de coaja si se dau prin razatoare, iar apoi se amesteca cu 75 grame zahar si scortisoara. Orezul se amesteca cu galbenusurile si albusurile batute spuma pana se incorporeaza. 
Se pregateste o tava unsa cu unt si tapetata cu pesmet, in care se toarna compozitia in straturi: 3 straturi de orez si 2 straturi de mere. Se niveleaza suprafata si se introduce in cuptorul incalzit la 180 de grade pentru 35-40 de minute. Dupa coacere se lasa la racit si se servesc cu pasta de macese, sirop de fructe sau presarate cu scortisoara.



Mamaliga cu oua si sos de smantana

Ingrediente pentru 2 persoane: 250 grame mamaliga, sare, piper, 2 oua, 3 linguri de smantana, 2 catei de usturoi, 30 grame de unt, cascaval ras

Mod de pregatire: 
Se fierbe mamaliga si apoi se intinde intr-un vas de sticla uns cu unt. Puneti putin unt si deasupra si apoi se rad oule fierte, cascavalul ras si sare dupa gust. Lasati la cuptorul incalzit pentru 10-15 minute. Am facut si un sos de smantana cu usturoi pisat, sare, piper si cascaval ras.

Mere sufle

Ingrediente: 750 grame mere, 200 grame faina, 2 oua, 300 ml lapte, 75 grame zahar brun, 1-2 grame scortisoara, ulei pentru prajit, zahar pudra pentru decor.

Mod de pregatire: 
Merele se curata de coaja si se scoate cotorul, dupa care se taie rondele la 2-3 mm si se presara cu scortisoara. Albusurile se bat spuma si se adauga treptat zaharul, iar la final galbenusurile. Se trec intr-o farfurie adanca. Laptele se amesteca cu faina si se pune intr-un bol sau farfurie. Merele se trec mai intai prin compozitia cu faina si lapte, iar pe urma prin compozitia cu oua si zahar. Se introduc in uleiul incins si se scot pe un servet de bucatarie. Se servesc cu zahar pudra.
La multi ani, Romania!

5 comentarii:

  1. Oooo daaa...si noua ne place budinca :))) Totul arata minunat !
    Sa-l trimiti pe Cristi la noi pentru o portie de sarmale :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Alex. Da, o sa-l trimit ;). O sa-i faci si mami oricum o oala uriasa deci nu ramane fara sarmale de Craciun :D. Recunosc ca una pe an mananc si eu ;).

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce bunatati! Mihaela va fi super incantata!! Pup

    RăspundețiȘtergere
  4. minunat..o sa inerc si eu mere sufle !

    RăspundețiȘtergere

Asterneti aici sugestii si pareri