luni, 26 august 2013

Briose din hrisca cu pepene galben si ciocolata


Pana acum cateva luni, hrisca imi era total straina, insa afland ca este printre cele doua cereale admise ca si alcaline, am introdus-o in alimentatie si pare mai usor de consumat decat mi-am inchipuit. Printre variantele de hrisca gasite prin magazinele bio, a fost si cea sub forma de fulgi, mai accesibila as zice pentru cei care nu se pot imprieteni cu hrisca in general. Provocarea a fost sa coc niste briose din hrisca, parea tentant la prima vedere si mai lesne de "fabricat": omogenizez ingredientele, le arunc in forme, zic, si gata briosele. Insa trebuie putin sincronizate combinatiile intre faina alba si cea de hrisca, plus si fructele folosite care pot fie banane, mere, pere, pepene, deoarece gustul de hrisca s-ar putea sa domine restul ingredientelor. Ciocolata are un cuvant greu de spus aici pentru ca e ingredientul care face deliciul desertului, fara ciocolata e doar o briosa simpla si usor aromata datorita fructelor. Sigur ca se pot adauga diverse mirodenii precum scortisoara, cardamonul sau tonka, ori chai latte.

joi, 15 august 2013

Salata cu rosii, quinoa si sfecla


Dupa cum va promisesem, am revenit cu o noua reteta compusa din ingrediente alcaline dupa dieta recomandata in Eating the Alkaline Way, si anume o salata usoara cu sfecla, usturoi, quinoa, feta si rosii.
Daca tot e sezonul rosiilor, si Diana ne invita la Provocarea Dulce Romanie cu retete din rosii, m-am conformat si am profitat sa aleg o salata preparata dupa indicatiile din cartea mai sus mentionata. Rosiile au fost culese din gradina familiei, iar aici nu pot decat sa adaug ca aroma lor este imbatabila si sunt nespus de incantata de faptul ca le pot savura zi de zi.

luni, 12 august 2013

Inghetata din kefir cu banane


Inghetata, inghetata si iar inghetata. Inca tot nu m-am saturat sa mananc inghetata vara asta. Zici ca e vara inghetatei(a) pentru mine. As manca de dimineata, la amiaza si ... la cina totusi m-as abtine.
M-am gandit ca daca tot nu am mancat demult kefir, ar fi interesant sa prepar o inghetata din kefir. Intamplarea a facut ca am gasit kefir cu aroma de soc si lamaie, ceea ce nu putea fi mai grozav. Deci inghetata it is! Kefir+banana+soc+lamaie, aroma senzationala pentru o inghetata racoroasa, nu foarte dulce, numai buna pentru devorat in zilele caniculare de vara.
Kefirul este o bautura din lapte fermentat preparat din boabe de kefir. Traditia spune ca, kefirul era tinut in saci de piele care se atarnau langa o usa, si oricine se intampla sa treaca pe langa usa, lovea sacul ajutand astfel la amestecarea in permanenta a kefirului cu cerealele.

sâmbătă, 10 august 2013

Conservarea ierburilor aromatice

Conservarea ierburilor aromatice este un proces rapid, deloc time-consuming, controlat caci se poate folosi apa plata, pura sau de care considera fiecare ca ar fi potrivita si sanatoasa, dar nicidecum apa de la robinet, adica ar fi pacat.
Nu stiu voi cum procedati insa mie mi se intampla foarte des sa cumpar ierburi aromatice in caserole, cum ar fi oregano, baby spanac, menta, rozmarin, maghiran si multe altele disponibile in supermarketuri (caci la piata, cel putin la noi, nu le gasesti pe toate) si nu reusesc sa le consum in timp util. Iar dupa 2-3 zile se vestejesc si nu-mi ramane decat sa le arunc pentru ca nu mai sunt demne de consumat. Asta dupa ce le-am folosit atat in pesto cat si in salate, cus-cus, sandwich si te mai miri ce.
Ca sa pastram ierburile aromatice proaspete pentru o durata mai lunga de timp, se pot conserva in gheata. Pentru o perioada relativ scurta de 3-4 saptamani, am pastrat menta spre exemplu intr-un servet de bucatarie sau in tifon umezit, in frigider si s-a pastrat binisor in stare destul de proaspata.

marți, 6 august 2013

Muffin cu lamaie si zmeura


V-ati gandit vreodata ca si briosele pot fi refreshing in zilele tropicale de vara, pe plaja, la picnic sau la munte? Briosele mele cu lamaie si zmeura au fost degustate de minim 6 persoane si toti s-au aratat incantati de aroma ei. Oare de ce? Pai m-am gandit asa: erau pufoase, usor acrisoare, frumos ambalate si evident mega-gustoase. Un fel de limo-briosa cu iz de zmeura pentru racorirea simturilor.  Let's enjoy it!